Ambassadeurs

Onze ambassadeurs geven Weekendschool Franeker een gezicht

Meer bekendheid

Om meer aandacht en bekendheid te krijgen zetten bekende Franekers zich in als ambassadeur voor Weekenschool Franeker. Dit doen zij belangeloos. De ambassadeurs tonen hiermee hun maatschappelijke betrokkenheid. Wij zijn zeer blij met hun inzet.

Onze ambassadeurs

Wethouder Caroline de Pee en Celliste Dana de Vries dragen ons een warm hart toe. Daar zijn wij als school natuurlijk hartstikke trots op.

Caroline de Pee

Wethouder Gemeente Waadhoeke

Tussen 1623 en 1627 woonde er een heel slim en bijzonder meisje in Franeker. Zij woonde met haar vader, moeder en drie broers in het gebouw waar nu Museum Martena is gevestigd. Zij zou later de eerste vrouwelijke student worden. Ik heb het hier over Anna Maria van Schurman. Dat ze slim en bijzonder was blijkt uit het feit dat ze maar liefst 11 talen sprak en bovendien zeer verdienstelijk kon schilderen.

Wat haar zo extra bijzonder maakt is dat Anna Maria zich sterk heeft gemaakt voor het onderwijs van meisjes en vrouwen. Dat was in die tijd niet gemakkelijk. Zij moest knokken om zichzelf te kunnen zijn. Dit thema, het knokken om jezelf te kunnen zijn, is nog steeds actueel. Het vinden van je eigen weg en daarbij hoort ook, het vinden van een aansprekend beroep, is geen gemakkelijke opgave. Bovendien missen sommige kinderen aanmoediging en steun van thuis uit.  Zij komen niet zomaar in aanraking met verschillende beroepen. Hoe weet je dan waar je talenten liggen en wat je later wilt gaan worden?

Daarom ben ik zo enthousiast over Weekendschool in Franeker, de tweede in Fryslân. Op een aansprekende en ongedwongen manier kunnen kinderen kennis maken met verschillende onderwerpen en beroepen. Kinderen worden uitgedaagd en leren hun talenten (verder) te ontdekken. Want de ontwikkeling van een kind stopt niet op vrijdagmiddag.

Twee keer per maand krijgen de kinderen – door les te krijgen van iedere keer een andere gastdocent – een kijkje in een andere keuken. Ook de burgemeester van Franekeradeel zal een keer een les verzorgen.  Ik hoop dat Weekendschool Franeker – in de geest van Anna Maria van Schurman – kinderen mag inspireren te worden wie ze (willen) zijn. 

 

Portefeuille: Sport | Economische zaken | Landbouw en glastuinbouw | Recreatie & Toerisme

Dana de Vries

Celliste

Dana de Vries (1993) is eerstejaars Masterstudente aan ‘´le Conservatoire de Paris´(CNSMDP) bij Michel Strauss. In 2015 behaalde zij daar haar bachelor. Twee jaar eerder voltooide ze haar studie ‘cum laude’ met een 10 aan het Prins Claus Conservatorium, waar ze eveneens studeerde met Michel Strauss en Jan-Ype Nota. De basis van haar studie werd vanaf haar zesde jaar gelegd door Jiri Prchal. Vanaf 2015 maakt Dana deel uit van een uitwisselingsproject met de ´Hochschule fur Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy´ in Leipzig waar ze les heeft van Peter Bruns.

 

Dana heeft solo concerten gegeven in Carnegie Hall (New York), het Concertgebouw Amsterdam, Portugal, Barbados, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Letland. Ze begon concerten te geven als soliste vanaf haar negende met orkesten met het ‘Noord Nederlands Orkest’, ‘Nederlands Philharmonisch Orkest’ en het ‘Nationaal Symfonisch Kamerorkest’. Daarnaast heeft Dana solo tours gedaan met het ‘Autunno Ensemble’, ‘JeugdOrkest Nederland’ en het ‘Haydn Jeugd Strijkorkest’ in Nederland en Letland. In 2015 was Dana ‘rehearsal-soloist’ met het European Union Youth Orchestra. Dana speelde de cello concerten van Dvorak, Saint-Saëns, Elgar, Boccherini, Haydn, Kooreman, Weinberg en Tsjaikovsky. Ze nam masterclasses bij Gary Hoffman, Richard Aaron, Natialia Gutman, Johannes Moser, Anner Bijlsma en Dmitri Ferschtman. Verder treedt ze regelmatig op voor televisie en radio in binnen- en buitenland.

 

Dana is lid van het ‘North Sea Ensemble’, dat voorkomt uit het European Union Youth Orchestra. Daarnaast speelt ze samen met pianiste Fiona Mato en speelde ze in projecten met Klara Würtz en Emmy Verhey. Van 2011 tot 2014 speelde ze in ‘Trio Strings Attached’. Sinds 2015 is Dana plaatsvervangend aanvoerder in het European Union Youth Orchestra. Dana won prijzen bij de Amsterdamse Cello Biennale, De Avond van de Jonge Musicus en het Prinses Christina Concours. Dana bespeelt een Nicolas Aîné cello uit 1790.